Zonnebrillen, een veelzijdige accessoire

 

Als sinds de 12e eeuw zijn zonnebrillen een accessoire voor het gezicht. Oorspronkelijk waren zonnebrillen bedoeld om de gezichtsuitdrukkingen van Chinese rechters te verbergen terwijl zij hun werk deden in de rechtbank, maar de zonnebril bleek ook fel (zon)licht tegen te houden. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel minstens één zonnebril in zijn of haar bezit en heeft de zonnebril er nog veel meer functies bij gekregen.

 

Mode-item

Ieder jaar zijn zonnebrillen weer volop in het modebeeld. Het ene jaar kiezen we met z’n allen voor klassieke vintage modellen en het jaar erop dragen we allemaal een sportief model op onze neuzen. Met een trendy zonnebril kun je de meest simpele outfit een hippe draai geven. Op festivals waar veel trendsetters zich graag laten zien, worden de nieuwste modellen vol trots gedragen. Bekende acteurs, topsporters en popsterren zetten dikwijls nieuwe zonnebril trends in. Zo is Taylor Swift gek op haar Wayfarer zonnebrillen en draagt de voetballer Ronaldo het liefst een Flat-Top model. Popsterren zoals Rihanna, Christina Aguilera en Nicole Scherzinger worden dikwijls gespot met een grote Carrera op hun neus, in de hoop dat de zonnebril ze onherkenbaar maakt. Iedere keer als een ster met een bepaald model gezien wordt stijgen de verkoopcijfers van dat model enorm.

 

Bescherming

Niet alleen je huid moet beschermd worden tegen de schadelijke straling van de zon. Ook je ogen kunnen wel wat protectie gebruiken. Een zonnebril met een goede Uv-filter beschermd je ogen tegen de felle zonnestralen. Teveel blootstelling aan de zon kan ernstige oogproblemen veroorzaken. Deze schade is permanent en daarom is het belangrijk dat je je kwetsbare ogen beschermd met een zonnebril met Uv-filter. Niet alleen op zonovergoten dagen, maar ook tijdens licht bewolkte dagen is het dragen van een zonnebril geen overbodige luxe. Kies voor een model wat goed past, zodat deze niet kan verschuiven. De glazen moeten groot genoeg zijn om je totale ooglens af te schermen. Een zonnebril beschermd niet alleen tegen schadelijke straling, maar zorgt er ook voor dat het felle zonlicht je niet zal verblinden. Als de zon fel in je ogen schijnt, kan dat tot gevaarlijke situaties in het verkeer leiden.

 

Sport uitrusting

Voor veel outdoor sporten is de zonnebril een essentieel onderdeel van de sport uitrusting. Bij wintersporters zoals skiërs, snowboarders en langlaufers zorgt de zonnebril ervoor dat de weerkaatsing van het zonlicht op de sneeuw het zicht van deze sporters niet belemmerd wordt. Voor de watersport is een goede zonnebril handig omdat de zon nogal fel in de ogen kan schijnen op het water De ogen worden met een zonnebril ook beschermd tegen opspattend water. Daarnaast is een zonnebril onmisbaar voor buitensporters zoals mountainbikers en hardlopers. Sport zonnebrillen hebben een goede UV-filter en hebben een schok absorptie. De sport zonnebrillen kunnen tegen een stootje en hebben een flexibel montuur. De pootjes van de brillen sluiten goed achter de oren, zodat de zonnebril niet snel van je hoofd af kan vallen. De glazen van sportbrillen werken contrast verhogend, zodat je extra scherp zicht hebt tijdens het beoefenen van je favoriete sport.

idlng-552-20140408-130237-0.jpg