Kies een zonnebril met goede glazen

 

Er zijn ontzettend veel soorten zonnebrillen op de markt. Een zonnebril is niet alleen maar een mode accessoire, maar biedt voornamelijk bescherming tegen de zon. Monturen en glazen van zonnebrillen zijn tegenwoordig gemaakt van speciale materialen die het draagcomfort verhogen en die je nog meer bescherming kunnen bieden tegen de zon.

 

Uv-filter

Je huid bescherm je met een zonnebrand, je lippen met een speciale lippenbalsem. Maar waarmee bescherm je jouw ogen? Met een gewone zonnebril creëer je misschien schaduw voor je ogen, maar dit wil nog niet zeggen dat je ogen goed beschermd zijn tegen schadelijke zonnestralen. Zonnebrillen met een Uv-filter beschermen je hoornvlies en je ooglens en verminderen het risico op geïrriteerde ogen en permanente beschadiging. Kies daarom voor een zonnebril met 100% UV werende glazen of voor zonnebrillen met een aanduiding UV400.

 

CE kenmerk

Het CE kenmerk op de zonnebril geeft aan hoeveel ultraviolet licht wordt tegengehouden. Voor een gewone zonnebril is CE 0 het laagst haalbare en betekend het dat de zonnebril nauwelijks bescherming bied tegen zonnestralen. CE 3 is het hoogst haalbare en beschermt tegen zeer sterke zonnestralen, zoals op het water, het strand of in de sneeuw. Er bestaan ook glazen met een CE 4 aanduiding, maar deze glazen zijn alleen bedoeld voor extreme omstandigheden, zoals watersport en bergbeklimmen. Met een zonnebril met deze aanduiding kun je niet veilig deelnemen aan het verkeer.

 

Gepolariseerd glas

Steeds meer bekende zonnebril merken brengen zonnebrillen op de markt met zogenaamd gepolariseerd glas. Dit gepolariseerde glas bevat een speciale laag die hinderende schitteringen en weerkaatsingen van licht weg filteren. De kans dat je verblind wordt door de zon is met een zonnebril met gepolariseerd glas nihil. Deze zonnebrillen worden aanbevolen als je vaak deelneemt aan het verkeer, omdat het veel veiliger is op de weg. Polariserende glazen geven een hoger contrast en een duidelijkere waarneming van kleur. Deze glazen hebben ook een ingebouwde UVA en UVB filter die je ogen beschermen tegen de zon.

 

Light adaptive

Light adaptive glazen passen zich aan aan de hoeveelheid beschikbaar licht. Dit betekend dat de glazen donkerder kleuren wanneer er meer zonlicht is en dat deze juist lichter kleuren wanneer er minder zonlicht is. Zelfs in de schaduw moeten je ogen beschermd worden tegen Uv-stralen. Een donkere zonnebril ben je gauw geneigd af te zetten als het licht afneemt, omdat je anders onvoldoende zicht hebt. Met een zonnebril met mee kleurende glazen hoef je dit niet te doen, zodat je altijd en overal beschermd bent tegen gevaarlijke Uv-stralen.

 

G-15 glas

G-15 glas is een glassoort wat heel veel wordt gebruikt in zonnebrillen. Deze glazen geven de omgeving in de meest natuurlijke kleuren weer, waardoor je ogen niet zoveel informatie hoeven te verwerken. Het dragen van een zonnebril met G-15 glas geeft rust en kijkt ontspannen. Je hebt niet steeds de neiging om met je ogen te knijpen. Met dit soort glazen krijg je minder snel last van hoofdpijn of vermoeidheid. G-15 glas wordt ook wel Natural Vision Lens genoemd, omdat geen enkele kleur wordt vervormd.

fotoFromDb46.jpeg