Handige tips bij het kiezen van de juiste zonnebril

 

Een zonnebril kopen is voor de één een lastigere opgave dan voor de ander. Waar sommige van ons hele zonnebrillen verzamelingen bezitten, heeft de ander al moeite met het vinden van één zonnebril die past. Er is ontzettend veel keuze qua model, kleur, prijsklasse en merk. Je kunt een zonnebril gebruiken als modeaccessoire, maar ze beschermen je ogen ook tegen schadelijke zonnestralen. Daarnaast is een zonnebril onmisbaar bij de wintersport. Een goede zonnebril kiezen en kopen is misschien niet eenvoudig, maar met deze tips kom je vast een heel eind.

 

Zonnebril voor veiligheid

Een zonnebril met een goede bescherming tegen Uv-stralen verminderd de kans op permanente oogschade aanzienlijk. Wanneer je ogen regelmatig worden blootgesteld aan Uv-straling kunnen je ogen behoorlijk beschadigen. Kies daarom voor een goede zonnebril die 100% UV-bescherming biedt. Op de bril kan dit aangegeven worden als 100% UV of als UV400. Kies voor een goed passend montuur, zodat je ogen volledig worden afgeschermd van de zon. Als je vaak op de weg bent en je hebt last van een laagstaande zon die je zicht belemmerd, dan kun je kiezen voor een zonnebril die je ogen beschermen tegen verblinding. Kies daarom voor een zonnebril met een CE markering 3 of 4. Deze glazen hebben een hoge kleurintensiteit en zorgen ervoor dat je zicht minimaal wordt gehinderd.

 

Zonnebril voor ieder type

Een zonnebril is een stijlvol accessoire en een sieraad voor je gezicht. Om snel een schifting te kunnen maken tussen die enorme keuze in verschillende modellen, moet je eerst bepalen welk model het beste bij jou past.Over het algemeen kun je uitgaan van de volgende stelregels;

Ovaal gezicht

Bij een ovaalvormig gezicht passen vrijwel alle typen zonnebrillen. Zowel brede monturen als smalle monturen en zowel grote als kleine glazen staan goed bij deze gezichtsvorm.

Rond gezicht

Bij een rond gezicht kun je het beste kiezen voor een rechthoekig en breed montuur, om de mooie ronde vorm van het gezicht extra te benadrukken.

Diamant gezicht

Bij een gezicht met een zogenaamde diamantvorm staan vierkante glazen het mooist. Omdat diamantvormige gezichten weinig opsmuk nodig hebben, kunnen mensen met deze gezichtsvorm het beste kiezen voor een zonnebril zonder montuur of voor een bescheiden montuur die nauwelijks opvalt.

Vierkant gezicht

Ronde en ovale monturen sieren mensen met een vierkant gezicht het beste. Door deze vormen geef je het gezicht optisch meer lengte.

 

Langwerpig gezicht

Mensen met een langwerpig gezicht kunnen het beste kiezen voor een sierlijk en niet te breed montuur. Een fijn rond zonnebrilletje of een vierkant montuur staat bij deze gezichtsvorm het mooist.

Driehoekig gezicht

Mensen die een driehoekig gezicht hebben, kunnen kiezen voor een zonnebril waarvan het montuur aan de onderkant wat breder is.

 

Zonnebril voor iedere gelegenheid

Als je een zonnebril koopt, moet je ook rekening houden met de gebruiksmomenten waarvoor je de zonnebril koopt. Aan een zonnebril die je gebruikt voor de wintersport stel je misschien andere eisen dan aan een zonnebril die je meeneemt naar het strand. Een zonnebril die je gebruikt om mee te sporten moet stevig zijn en je ogen moeten zo min mogelijk last hebben van weerkaatsing door bijvoorbeeld sneeuw of water. Een zonnebril voor een dagje strand of stad is modieuzer, heeft een leuk kleurtje en minder gekleurde glazen.

m_a403_00_6060.jpg